Altesa Mühendislik Metal Makina Robot Otomasyon Sistemleri Sanayi ve Tic. Ltd. Şti.
Telefon: +90 224 346 03 01

Robot Kullanım Gereklilikleri

Gelişen teknoloji ile birlikte birçok alanda kullanılan robotik sistemlerin de geliştiği çok açık bir şekilde ortadadır. Günümüz sanayicilerinin birçoğunun da aklında yavaş yavaş oluşmaya başlayan soruların başında ise robotik sistemlere "neden geçmeliyim?" ve "nasıl geçebilirim?" soruları yer almaktadır. Altesa Mühendislik olarak bu sorulardan ilki olan robotik sistemlere neden geçmeliyim sorusuna cevabı birkaç ana başlık altında toplarsak;

1. Kalite

Kalite, en genel anlamıyla, bir ürün ya da hizmetin, müşterilerin ihtiyaç ve beklentilerini karşılayabilme derecesi olarak tanımlanmakla beraber, bir ürün ya da hizmetin belirlenen özelliklere uygunluğunu ve hatasız olma derecesini gösteren bir performans boyutu olarak da ele alınmaktadır. Kalitede en önemli şey sürekliliktir. Robot kullanımı bir işyerinde sürekliliği sağlar. Süreklilik sağlandığında ise işyerinin personele bağlılığı düşer. Gece ve gündüz vardiya değişimlerinde bile aynı ürün kalitesinin sağlanamaması kalite farklılıklarının en büyük örneklerindendir.

2. Kapasite

Kapasite, bir makina veya tesisin normal çalışma düzeninde kullanılması sonucunda elde edilebilecek en yüksek üretim miktarıdır. Üretilen ürün sayısı değişkenlik gösteren birçok işletmede dönemsel üretim yapılan ürünler yüzünden işletmeye işçi alma ve işletmeden işçi çıkarma işlemleri gerçekleşmektedir. Robotik sistemler ile birlikte işletmede kapasite ve verimlilik artar. Düzenli işçi çalıştırma sayesinde işletme kendine sabit ve doğru maliyet tabloları hazırlayabilir.

3. İnsan Kaynakları

Günümüzde işletmelerin birçoğu işçi çalıştırma ve insan kaynakları konusunda sorun yaşamaktadır. Bunun en büyük örneklerinden biri ise belli bir iş üzerinde yoğunlaşmış kalifiye elemanların ücret veya çeşitli sebeplerle iş bırakması ve işletmenin o işçi yerine yeniden eleman yetiştirme sıkıntısıdır. Bir başka örnek ise işçilerin kişisel rahatsızlık, ailevi durumlar ya da farklı sebeplerle belirli aralıklarla işe gelmemeleri ve yıllık izinlerdir. Robotik sistemlere geçişle birlikte sürekli olarak işleyen nizami bir düzenle verimlilik arttırımında büyük bir adım atılır.

4. Ergonomi, İşçi Sağlığı ve İşçi Güvenliği

İşçi sağlığı ve işçi güvenliği birçok işletmede öne çıkan hususlardır. Örneğin kaynak işlemlerinde akciğer hastalıkları ve yanık olayları, taşıma işlemlerinde fiziki yorgunluk ve kas sakatlıkları sık sık meydana gelmektedir. Bu da verimliliği yüksek oranda düşürmektedir. Altesa Mühendisliğin uygulamaya koyduğu robotik sistemler ve bu sistemlerde kullanılan güvenlik ekipmanları kaza riskini en aza indirir ve verimliliği arttırır.

5. Vizyon ve Pazarlama

Kalite, Kapasite, İnsan Kaynakları, Ergonomi, İşçi Sağlığı ve İşçi Güvenliği konularından yukarıda bahsetmiştik. Ben bu maddelerin hiçbirinde sıkıntı yaşamıyorum diyen işletmeler için ise en can alıcı maddenin "Vizyon ve Pazarlama" olduğu bir gerçektir. Birçok işletmenin robotik sistemlere geçiş yapmış olduğu bu dönemde rekabetin diğer adı Robotlu Üretim olmuştur. Bu sistemler yerli ve yabancı sermayeli müşteriler için çok etkili bir vizyon ve pazarlama unsurudur.